Gostje

 

liza-enebeisLiza Enebeis

 

Nizozemska

Je kreativna vodja, diplomantka pariške Parsons in Kraljeve umetnostne akademije v Londonu. Je tudi radijska voditeljica, bibliofilka, oblikovalska svetovalka in pesnica.

V Studiu Dumbar dela od leta 2008, predvsem kot skrbnica za kakovostno ustvarjanje, npr. pri spletni pojavnosti Politehnične univerze/Šole za oblikovanje v Hong Kongu, nizozemske kraljeve galerije Mauritshuis, sinfonikov Amsterdam Sinfonietta, nizozemske NVO za Alzheimerjevo bolezen.

Oblikovanje je tudi sicer njen raison dʹêtre: Letters to LoveLiza – spletna svetovalnica obupanim bralcem, oblikovalcem z vsega sveta; Design Rhymes – vznesene pesmi o oblikovanju; Books LoveLiza – katalog podob in kritik, ki z njenim bibliografskim navdihom stalno raste; Typeradio.org – spletni radio za tipografijo in oblikovanje, katerega soustanoviteljica in sovoditeljica je.

e-zapis

intervju 1. del

intervju 2. del

L. E.

michel-bouvetMichel Bouvet

 

Francija

Je umetnik plakata in grafični oblikovalec, diplomant pariške Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts, avtor številnih odmevnih plakatov s kulturno-umetniškega področja, festivalov in javnih ustanov tako doma kot na tujem. Mednarodno je prepoznani umetnik, kurator, član žirij, predavatelj na delavnicah in strokovnih usposabljanjih.

Kot umetnik plakata je sodeloval na mednarodnih bienalih in/ali imel samostojne razstave praktično po vsem svetu (Evropa, ZDA, Mehiki, Latinska Amerika, Rusija in države nekdanje ZSSR, Indija, Japonska, Kitajska, Filipini, Ekvador, Južna Afrika).

Živi in dela v Parizu.

! Michel Bouvet je takorekoč naš stari znanec: Plakat – komunikacija je svoboda (GSU Celje, 2000), Izbor socialnih in kulturnih plakatov (BIO 11, 1986).

M. B.

 

leonardo-sonnoliLeonardo Sonnoli

 

Italija

Je oblikovalec in predavatelj. Ustvarjalno se giba predvsem na kulturno-umetniškem področju, oblikuje komunikacije dogodkov in razstav, knjige, vizualne podobe zasebnih in javnih družb. Je partner studia Tassinari/Vetta.
Med njegovimi naročniki so tudi Beneški bienale, Versajska palača, Center Pompidou, Fundacija Palazzo Grassi-François Pinault, New York Times. Poučeval je na šoli za oblikovanje Rhode Island – RISD (ZDA) in na univerzi IUAV v Benetkah. Trenutno poučuje na šoli ISIA v Urbinu, ima redne delavnice in predavanja po Italiji in svetu.

Leta 2004 ga je založnik Phaidon Press kot edinega Italijana vključil v knjigo AREA na seznam sto najpomembnejših in najbolj inovativnih grafičnih oblikovalcev na svetu. Njegovi oblikovalski dosežki so vključeni v številne mednarodne javne zbirke in je prejemnik prestižnih nagrad. Je eden redkih italijanskih članov organizacije AGI in predsednik italijanske skupine.

Z družino že dvajset let živi v Riminiju.

! Roberto Sonnoli se je Sloveniji že predstavil – s samostojno razstavo v Galeriji Avla NLB, 2007.

L. S.

 

max-gadneyMax Gadney

 

Velika Britanija

Je informacijski oblikovalec, diplomant oblikovanja vizualnih komunikacij Univerze Middlesex, sodelavec revij Eye in Domus, voditelj konference Design of Understanding v Londonu.

Leta 2011 ustanovi agencijo za oblikovanje podatkov After the Flood, pri kateri je vodja oblikovanja in katere stranke so tudi Google, BBC, Digitalna služba Vlade UK in UEFA.com.

Pred tem 12 let sodeluje z medijsko hišo BBC – kot urednik večplatformnih vsebin na BBC, BBC2, BBC4 ter vodja ekipe za oblikovanje in uporabniške izkušnje na spletišču BBC News. Rezultat: nekateri projekti BBC Vision so vključeni v stalno zbirko MoMa NYC, BBC News je prejelo več nagrad Webby za najboljše novičarsko spletišče in nagrado predsednika organizacije Society of News Design za informacijsko oblikovanje.

Trenutno skupaj s sodelavci After the Flood oblikuje digitalne izdelke na področju bioznanosti, medijev in urbanega zaznavanja.

! intervju

M.G.

 

artur-rebeloArtur Rebelo (R2)

 

Portugalska

Je oblikovalec, umetniški direktor in predavatelj. Leta 1995 z Lizo Defossez Ramalho ustanovi studio R2, ki sodeluje z različnimi kulturnimi ustanovami, umetniki in arhitekti pri oblikovanju celostnih podob, plakatov in komunikacije dogodkov, prostorskih in informacijskih grafičnih rešitev. Dela R2 so vključena v zbirke muzejev za umetnost in oblikovanje, kot so Musée des Arts Décoratifs, Heritage Museum, Deutsches Plakat Museum, Museum für Gestaltung Zürich, Moravská galerie v Brně, pogosto pa so tudi mednarodno nagrajevana.

Artur Rebelo se ukvarja tudi s kuratorstvom, z ustvarjanjem intervencij in inštalacij, pogosto je govornik, član žirije ali vabljeni umetnik, projekte mu objavljajo v mednarodno odmevnih knjigah in revijah s področja oblikovanja. Od 2007 je član AGI, dobrih 15 let pa poučuje grafično oblikovanje – trenutno je predavatelj na do- in podiplomskem študiju oblikovanja in multimedijskih vsebin Fakultete za znanost in tehnologijo Univerze v Coimbri.

! intervju

A. R.

 © BVSS 2013